Vasile Iovu

Filme, Muzică, Sport, biografii artisti si sportivi, cam tot ce ai nevoie!
Avatar utilizator
DarkArms
Membru
Mesaje: 3107
Localitate: Reșița, România
Nick server: cleks
Contact:

Vasile Iovu

Mesaj de DarkArms » Dum Iul 24, 2016 6:46 pm

Imagine
Vasile Iovu s-a nascut la data de 24 iulie 1950 la Bardar, Chisinau, intr-o familie de tarani, Maria si Gavril, alaturi de alti trei frati si doua surori. Era un baiat cuminte si responsabil inca de mic, ascultandu-si parintii si ajutandu-i la treburile casei.

Tanarului ii placea mult vocea mamei sale iar la varsta de 4 ani a gasit o armonica si a inceput sa sufle in ea. Vazand ca ii place sa cante, sora lui mai mare l-a dus la Chisinau unde a inceput Scoala speciala de muzica de pe langa Conservator, apoi studiaza flautul la liceul “Ciprian Porumbescu” si ulterior Academia de muzica “Gavriil Musicescu” din Chisinau, clasa de flaut si dirijat de orchestra.

Dumitru Blajinu, interpretul la nai din Basarabia auzindu-l cantand pe Vasile Iovu la flaut, l-a incurajat pe acesta sa nu mai lase naiul din maini pentru ca este facut pentru acest instrument. Astfel ca , fiind in ultimul an la Institutul de Arte, Vasile a citit un anunt despre turneul “Doinei Armatei” prin URSS, unde solist era Gheorghe Zamfir. A luat bilet de avion pana la Vilnius, s-a prezentat timid in fata renumitului naist si au stat de vorba cateva ore in care Zamfir i-a povestit tanarului o sumedenie de lucruri despre nai. Instrumentul l-a acaparat repede pe Vasile, a exersat nopti si zile si a ajuns sa fie renumit, fiind aplaudat in concerte din toata lumea: Anglia, India, Japonia, China.

La Chisinau, naistului Vasile Iovu i-au fost acordate titlurile de Artist al Poporului, Profesor Universitar si cea mai inalta distinctie de stat “Ordinul Republicii”. Spre deosebire de maestrul Zamfir care l-a inspirat, Vasile a devenit si profesor universitar si si-a deschis o clasa de nai la Conservator in anul 197, avand multi discipoli. Cu orchestra sa, merge de doua ori pe an in turneu european si in cele mai prestigioase sali de concerte.

Discografia sa cuprinde urmatoarele albume: “Legenda Basarabiei”, “Ave Maria”, “Meditatie”, “Dragostea e ca o floare”.

Vasile Iovu a cucerit publicul din tara si de peste hotare cu talentul sau, fiind unul dintre cei mai indragiti cantareti care, prin muzica sa, ridica publicul in picioare.

Înapoi la “Multimedia”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator